De Nieuwe Boerenfamilie

Aan de landbouwtafel..

Op weg naar een breedgedragen verhaal over voedsel en landbouw

Het ‘voedselsysteem van de toekomst’ – we raken er maar niet over uitgepraat. Het is al op ontelbare manieren in kaart gebracht en uitgeschreven. Maar in deze gesprekkenreeks (i.s.m. de Balie in Amsterdam en het Nationaal Klimaatplatform) gooien we het over een andere boeg. We gaan niet het wiel opnieuw uitvinden, niet op zoek naar wéér een nieuwe visie; in plaats daarvan proberen we in gezamenlijkheid een ‘breedgedragen narratief’ te smeden. We nodigen experts uit alle geledingen van het voedselsysteem uit en vragen hen: waar kunnen we het in elk geval over (on)eens zijn? En wat voor landbouw en landschap levert dat op? Buiten de gebaande parlementaire paden proberen we een kantelpunt te creëren, en collectief een écht vooruitstrevend toekomstbeeld te formuleren.

Voor wie?

Publiekelijk, in plaats van achter gesloten deuren, werken wij tijdens onze landbouwtafels toe naar een ‘breedgedragen verhaal’. Iedereen met een hart voor voedsel en landbouw is welkom: van betrokken burgers tot landbouw- en foodprofessionals. Samen met onze gespreksleiders en een divers publiek zorgen we voor levendige en oprechte gesprekken – met als uitkomst, zo hopen we, een grote(re) eensgezindheid over de toekomst van onze landbouw.

De landbouwtafels worden ongeveer eens per maand georganiseerd, in samenwerking met De Balie. Bekijk hieronder de aankomende gesprekken en kijk de eerdere gesprekken terug.


De coöperaties

Zij boeren anders

20 november 2024

In Nederland zijn meerdere vormen die snel aan populariteit winden: Land van Ons, Herenboeren, Agricycling, Lenteland en anderen weten steeds meer boerderijen te starten en een afzetmarkt te vinden. Hoe lukt het hen om zoveel mensen aan zich te binden? Hoe vinden ze een afzetmarkt? Dat gaan we bespreken.

Boeren, burgers en buitenlui

Slotbijeenkomst in De Balie

11 december 2024

Tijdens de slotbijeenkomst van Aan de landbouwtafel met… gaan we in debat over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Hoe verder met het kleine lage land met de grote ambities?

Eerdere edities terugkijken

De dokter

De boer als apotheker

22 oktober 2024

Hoe komen we tot een landbouwbeleid waarin de gewassen op het land zijn afgestemd met wat we nodig hebben op ons bord? Welke stappen moeten er gezet worden door fabrikanten, supermarkten en de overheid om de boer als apotheker van de samenleving te laten functioneren? Met Dalila Sayd en Joks Janssen.

De (landschaps)architect

Jannemarie de Jonge

10 september 2024

Hoe komen we tot een landbouwvisie waarin de vruchtbare Nederlandse delta kan blijven floreren? En hoe stemmen we de uitdagingen in de landbouw af met urgente kwesties als verstedelijking, gezond drinkwater en bedreigde natuur? Daarover gaan we in gesprek met landschapsarchitect en rijksadviseur Jannemarie de Jonge.

De visionair

Imke de Boer

8 mei 2024

We vroegen Imke de Boer (WUR) onderzoek te doen naar de belangrijkste voedselvisies, gericht op het vinden van een gemeenschappelijke basis. Onder haar begeleiding kijken we tijdens deze avond tussen de regels van verschillende visies door naar het Nederland van de toekomst. Wat is de rol van het dier in het Nederlandse voedselsysteem? Hoe zorgen we dat het voedsel dat we verbouwen ook daadwerkelijk voedzaam is? En hoe bieden we grote sociale en milieuvragen het hoofd?

Europese boeren

Mohammed Chahim

4 april 2024

In Europa verspreidt zich een golf van ontevredenheid, waarbij boeren van België tot Spanje protesteren tegen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Hoe kan klimaataanpassing in de landbouw op een rechtvaardige manier worden georganiseerd, waarmee zowel banen als de planeet worden beschermd?

De tovenaar en de profeet

Charles C. Mann

11 oktober 2023

In het landbouwdebat na de verkiezingen komen stikstof, klimaatverandering en dierenwelzijn aan bod, met een roep om een verenigende visie. De introductie van de 'voddenraper' benadrukt het belang van praktische oplossingen die vaak over het hoofd worden gezien. Luisteren naar deze voddenrapers kan helpen om bestaande ideeën te combineren en de impasse in het debat te doorbreken.

De activist

George Monbiot

27 november 2022

George Monbiot beschrijft hoe landbouw onze planeet verstikt; hij pleit voor een grootschalige hervorming van ons voedselsysteem, waarmee we de wereld kunnen voeden zonder haar tegelijkertijd te vernietigen. Monbiot legt uit waarom we minder intensief moeten gaan boeren, en drukt ons op het hart om anders naar de de natuur te kijken. Zijn verhaal is een indringende poging om de impasse tussen ecomodernisten en natuurinclusieve benaderingen te doorbreken.